Vakıfların, İngilizlerden Kıbrıs Türk toplumuna devrinin 68’inci yılı anısına tören yapıldı.
Ardından Kıbrıs Vakıflar İdaresi ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde ve Tangül Ünal Çağıner Vakfı sponsorluğunda gerçekleşen “Vakıf ve Yardımlaşma” konulu ortaokullar arası kompozisyon yarışmasının ödül töreni düzenlendi.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tümer törende yaptığı konuşmada, Vakıflar İdaresi’nin yaklaşık 975 yıllık felsefesi olduğunu hatırlattı.
Tümer, Vakıfların insani değerler taşıdığını belirterek, dairenin öneminin her geçen gün arttığını ve kültürle içiçe olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, Vakıfların tarihsel süreçteki yararlılığına işaret ederek, malları vakefedenler sayesinde halkın kökleşebildiğini ve bugünlere gelebildiğini söyledi.
Çavuşoğlu, “O kadar köklü bir geçmişimiz var ki her geçen gün daha da yeşererek geleceğe doğru devam ediyor. Bize emanet edilen bu toprakları her manada sapasağlam tutmak ve dünyadaki gelişmiş muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak vazifemizdir” dedi.
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, Vakıflar İdaresi’nin Kıbrıs Türklerinin değerlerini ileriye taşımak için önemli olduğunu vurguladı.
Ataoğlu, “Geçmişten gelen değerlerimizin günümüze kadar taşınması birlik ve beraberliğimizin oluşundan dolayıdır. Bu birlik ve beraberliğimiz sonsuz olsun” şeklinde konuştu.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, Vakıflar İdaresi’nin toplumun mücadelesinde önemli bir yeri olduğuna dikkati çekti.
Töre, Vakıflar için verilen mücadele sayesinde Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelebildiğini ve Türk mallarının da muhafaza edilebildiğini vurguladı.
Meclis Başkanı Töre, vakıflar sayesinde Kıbrıs Türk halkının ayakta kaldığını da belirtti.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Vakıflar İdaresi’nin geçmişinin önemli olduğunu ve Kıbrıs Türk Halkı’nın malını ve tasaruflarını hayırlı bir şekilde geleceğe taşımak için yapılan bir düzenleme olduğunu söyledi.
Vakfedenlerin temennisinin ve vasiyetlerinin bu malların toplumun ve devletin hayrı için kullanmılması olduğunu hatırlatan Tatar, zemini güçlendirmek için çalışmaların devam etmesi gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs konusuna da değinen Tatar, şunları ifade etti:
“Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet.. bir antlaşma olacaksa mutlak sürette egemenlik temeninde olacaktır. Mal ve mülk müdabelesi de buna göre düzenlenecektir”
Konuşmaların ardından kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.