Başbakan Ünal üstel beraberindeki milletvekilleri Ahmet Savaşan,Alişan Şan ve bazı bürokratlarla birlikte KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki kara sınır kapılarını ziyaret etti.

Üstel, ilk olarak Lefkoşa’daki sınır kapılarında incelemelerde bulundu.

Ünal Üstel, bu çerçevede ilk olarak en yoğun kapı olan Metehan Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu, Lefkoşa Polis Müdürü Ahmet Beşerler’den bilgi aldı.
Ahmet Beşerler, Metehan Sınır Kapısı’nın ülkenin en yoğun sınır kapısı olduğunu ifade ederek, günlük ortalama 13 bin geçiş yapıldığını aktardı.

Metehan’daki geçişlerin sayısının Ercan’ın üzerinde olduğunu ifade eden Beşerler, vatandaşların bazen geçişlerde sorunlar yaşadığını, bunun sebebinin, KKTC üç yoldan hizmet verirken, Rum yönetiminin tek yol üzerinden hizmet vermesi olduğunu kaydetti. Rum yönetiminin seyrüseferleri sadece Metehan sınır kapısında çıkardığına işaret eden Beşerler, bunun yoğunluğu artırdığını, bu hizmetin başka kapılarda da verilmesi durumunda yoğunluğun azalacağını belirtti.

Lefkoşa Polis Müdürü Beşerler, personel sıkıntısının yanısıra, 19 yıldır hizmet veren kapıda teknik altyapı, park yeri gibi sıkıntılar yaşandığını ancak yine de Güneyde sıkışıklık yoksa KKTC’den giriş ve çıkışların 10-15 saniyede yapıldığını söyledi.

Başbakan Ünal Üstel de, yeni hükümet olarak ilk ziyaret etmek istediği yerlerden birinin sınır kapıları olduğunu belirterek, “ekonomiyi süratli bir şekilde canlandıracak en önemli noktalar kara sınır kapılarıdır, o yüzden kapıları iyileştirmek istiyoruz” dedi.

Üstel, vatandaşların kapılardan daha rahat geçmesi, modern bir sınır kapısı için çalışma yapacaklarını, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile istişare edip, yoğunluğun azaltılması için de girişimler yapılacağını söyledi. Ekonomiyi süratli bir şekilde canlandıracak en önemli noktaların kara sınır kapıları olduğunu, o yüzden kapıları iyileştirmek istediklerini ifade eden Üstel, personel, altyapı ve teknik teçhizatları, aldıkları bilgiler doğrultusunda iyileştireceklerini kaydetti.

Başbakan Ünal Üstel, Metehan Kara Giriş Kapısı’ndan sonra Ledra Palas Giriş Kapısı’nda da incelemelerde bulundu.

Üstel’in Lefkoşa’daki son durağı Lokmacı Kara Geçiş Kapısı oldu. Üstel’in Lokmacı Kapısı’ndaki ziyaretine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da eşlik etti.

Bölge esnafıyla da sohbet eden Üstel, sıkıntıları dinledi.

Yetkililerden de bilgi alan Üstel, öncelikli amaçlarının; mevcut kapıların iyileştirilmesi ve geçişlerin rahatlaması, bunun yanında yeni geçiş kapılarının açılmasının da gündeme getirileceğini ifade etti.

Üstel, öğleden sonra ise Gazimağusa İlçesinde Beyarmudu Kara Giriş Kapısı, Akyar Kara Giriş Kapısı ve Derinya Kara Giriş Kapısını ziyaret etti.
Başbakan Üstel’e, eşlik eden Gazimağusa Polis Müdürü Hüseyin Kadir Çete kapılarla ilgili bilgi verdi.

Beyarmudu Kara Giriş Kapısı’nda 20 polis mensubunu, 23 de sivil hizmet görevlisinin görev aldığını belirten Çete, giriş kapısının çok önceden yapıldığını bu yüzden günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı şartlarına sahip olmadığını söyledi.

Çete, her gün için Beyarmudu Kara Giriş Kapısında 3 bin civarında giriş çıkış yapıldığını da belirtti.

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip de geçislerdeki sıkışıklığın Pile’de yaşayan vatandaşların hayatını olumsuz etkilediğini kaydetti.
Belediye Başkanın Edip, giriş kapısının Pile’ye geçis noktasında İngiliz Üsler Bölgesinde kalan köprünün de genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Ünal Üstel de halkın en büyük şikayetinin kara giriş çıkış kapılarında yaşanan yoğunluk olduğunu belirterek, “bu nedenle hükümetimiz kurulur kurulmaz çalışma arkadaşlarımla kara giriş çıkış kapılarında incelemelerde bulunuyoruz” dedi.

Beyarmudu Kara Giriş Kapısının hayati önem taşıdığını belirten Üstel, sorunların yerinde görülerek, projenin süratle hayata geçilmesi için girişim başlatılacağını ifade etti.

Ardından, Beyarmudu Batı Kapısında incelemelerde bulunan Başbakan oradan Akyar ve Derinya Sınır Kapılarına giderek durumu yerinde gözlemledi.

İncelemelerin ardından basına açıklamada bulunan Başbakan Üstel, ülkede bulunan bütün kara giriş kapılarına giderek zaman zaman dile getirilen sorunları yerinde inceleme fırsatı yakaladığını anlatarak, oluşturulan komisyonda pazartesi itibariyle sorunların teker teker ele alınacağın vurguladı.

Derinya Kara Giriş Kapısı’nın en son açılan kapı olduğunu ve altyapı olarak da örnek teşkil ettiğine vurgu yapan Üstel, hükümet olarak eksikliklerin olduğu giriş kapılarındaki problemlerin çözümü konusunda çalışılacaklarını kaydetti.

Personel eksikliği olan noktalara da personel takviye edileceğini ifade eden Üstel, eksikliklerin günün koşullarına göre düzenleneceğini söyledi.

Üstel, Lefkoşa’da Mağusa kapısının ve Haspolat’ta yeni bir kapı açılmasının istendiğini ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu konuda olumlu tutum sergilemediğini de vurguladı.BRT

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir