Fransa, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs ve Almanya’yı kapsayan bölge ziyareti kapsamında Ada’ya gelen Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Victoria Nuland’la önce baş başa sonra da heyetler arası yaklaşık 1saat süren görüşme gerçekleştirdi.

Victoria Nuland, Cumhurbaşkanlığı’ndan çıkışında gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Tatar’ın perspektifini dinleme şansı elde ettiğini belirten Nuland, Amerika Birleşik Devletleri’nin iki bölgeli iki toplumlu federal çözüme verdiği desteği yinelediğini kaydetti.

Nuland görüşme sırasında ayrıca, Amerika Birleşik Devletlerinin desteklediği bazı iki toplumlu projelerle ilgili konuşma fırsatı bulduklarını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nuland, Cumhurbaşkanı Tatar’la görüşmesinde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş konusunu değerlendirdiklerini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Victoria Nuland ile önce baş başa sonra da heyetler arası görüşmede çeşitli konuları ele aldıklarını söyledi.

Görüşmede, kendi pozisyonlarını detaylı bir şekilde aktardıklarını ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının Ada’da verdiği mücadeleyi anımsatarak, eğer Ada’da bir anlaşma olacaksa Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslar arası statüsünün kabul edilmesi gerektiğini ilettiklerini belirtti.

Egemen eşitliğin ve uluslar arası statünün kabul edilmediği bir yapıda Kıbrıs Türkünün Ada’da varlığının tehlikeye girebileceğini ilettiklerini, geçmişte yaşanan tecrübelerden de bunun bilindiğini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının asla 1974 öncesine dönmek istemediğini detayları ve gerekçeleriyle aktardıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının barış, huzur ve güvenlik içerisinde varlığını sürdürmesi, bunun yanındaresmi görüşmelere geçilebilmesi için egemen eşitlik ve eşit uluslar arası statünün kabul edilmesi gerektiğini gerekçeleriyle anlattığını da kaydetti.

Cumhurbakanı Tatar, Nuland’a güven artırıcı önlemler konusunda Kıbrıs Türk tarafının yaklaşımını aktardını da söyledi.

İki tarafın çeşitli konularda işbirliği yapmasına her zaman destek verdiklerini de Nuland’a aktardıklarını belirten Tatar, güven artırıcı önlemlerde Güney Kıbrıs’ın egemenliğinin Kuzey Kıbrıs’a yayılması noktasındaki önerilerin kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

Tatar, güven yaratıcı önlemlerin mutlaka iki tarafın otoritesine zarar vermeyecek şekilde ileriye götürülmesi gerektiğini gerekçeleriyle aktardıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ada etrafındaki zenginliklerin paylaşımı konusunda Nuland’a verdiği mesaja da değindi.

Statüsü yükselen Doğu Akdeniz’de dengelerin korunmasının önemini de Nuland’a aktardıklarını ifade eden Tatar, görüşmede Ada etrafındaki zenginliklerin paylaşımında Kıbrıs Türklerinin de söz hakkının olmasının önemine vurgu yaptı.

Bir ortak komitede Ada etrafındaki zenginliklerin paylaşılması noktasında ortak hareket etmesi gerektiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bunun insan hakları bağlamında da en doğru yöntem olduğunu aktardıklarını söyledi.

Tatar, Ada’nın en büyük sıkıntılarından biri olan enerji konusunun da görüşmede gündeme geldiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Tatar, bunun yegane ve sürdürülebilir çözüm boyutunun adanın Türkiye üzerinden AB enterkonnekte sistemine bağlanması yönündeki yaklaşımına işaret etti.

Ülkede en büyük zenginliğin güneş olduğuna da değinen Tatar, solar enerjinin önünün açılması, güneş enerjisinin daha etkin kullanılabilmesi için zaten var olan Kıbrıs’taki enterkonnekte sistemin Türkiye üzerinden AB enterkonnekte sistemine bağlanılmasının tüm Ada’nın daha kaliteli ve maliyeti düşük enerji almasını sağlayacağını kaydetti.

Tatar, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu konuda değerlendirme yapmasının önemini ifade etti.

BRT

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir