E-devlet yapısını içeren Kamu Veri Merkezi, Hibe ve yatırım projesi, Karayolları projesi ile Devlet Su İşleri Projelerini içeren “Toplu Açılış ve Proje Lansman Töreni” Kamu Veri Merkezi’nde yer alan törenle gerçekleştirildi.

Törende daha sonra, toplu açılış ve lansmanı gerçekleştirilecek projelerle ilgili hazırlanan tanıtım klibinin gösterimi yapıldı.

Toplu açılış ve proje lansman töreninde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, yarım asırdır bir varoluş, kalkınma ve gelişme mücadelesi içinde olduğunu belirtti.
Oktay, “bu mücadelenin adı kimi zaman turizm, eğitim, tarım; kimi zaman ulaştırma, enerji ya da üretim olmuştur. Bu mücadelenin adı iki devletli çözüm, egemen eşitlik olmuş hem sahada hem masada Kıbrıs Türkü’nün haklı davasını haykırmıştır. Türkiye; Kuzey Kıbrıs’ın her köşesinde, her sektörde topyekün kalkınma sağlanması ve kendi ayakları üzerinde duran bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için geçmişten bu yana her türlü desteği vermektedir. Kâğıt üzerinde işbirliği protokolü dediğimiz tüm eylem planları, aslında bizim ezeli ahdimizin yalnızca bir yansımasıdır” dedi.

Fuat Oktay, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuiryeti’nin refahı ve gelişmesine yönelik yatırımlardan da bahsetti.
“Gençlik ve Spor Bakanlığımız Türkiye’de gençlerimiz için ne yapıyorsa aynı şekilde Kıbrıs Türkü gençlerimizin, sporcularımızın da yanında olmak için harekete geçmiş durumda.
Yine coğrafi bilgi sistemleri ve nirengi ağı projeleriyle şehir planlama, tapu, kadastro ve kentsel dönüşüm gibi alanlarda hız ve güveni artırıyoruz.
Darphane ve Damga Matbaası genel müdürlüğümüzle yapılan işbirliği ile KKTC kimlik kartlarının ve pasaportlarının yenilenmesinin yanı sıra Kuzey Kıbrısa gelen ziyaretçilerin son teknolojiye sahip pasaport kontrol cihazlarından geçmesi için destek veriyoruz.”

Fuat Oktay, iktisadi ve mali işbirliği protokolü kapsamında Hayvancı ve Çiftçilere Destek Programı hakkında da detayları açıkladı:

Kıb-Tek Akaryakıt Alımına Navlun Destek Programı,
Engelli Ve Sosyal Yardım Alan Bireylere Ek Destek,
Tarım, Turizm, Sanayi ve Küçük Esnaf ve Zanaatkârlara yönelik Kısmi Hibe Programı,
Girişimcilik Destekleri ile Türkiye olarak KKTC’de her alanda ilerlemeyi perçinliyoruz.
Yerele verdiğimiz desteklerle yerelden kalkınmaya da güçlü desteğimiz sürecek.
2022 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nı 14 Nisan 2022 tarihinde imzaladık.
Yılsonuna kadar KKTC’ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak aktarmayı öngörmüştük.
Buna ilaveten 2,5 milyar TL tutarında bir ek anlaşma yapma ihtiyacı doğdu.
Sosyal yardımlar için 49 milyon lira, Tarım alanında 122 milyon lira, ulaştırma alanında 19 milyon lira ve Gençlik-spor yatırımları için 6 milyon lira aktarıyoruz; hayırlı olsun.

Konuşmasında Cumhurbaşkanlığı, Meclis Yerleşkesi ve Millet Bahçesi projesine de değinen Fuat Oktay, projenin Kıbrıs Türkü’nün milli iradesini yansıtan Cumhurbaşkanlığı makamına yakışır sembol bir eser olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Kıbrıs Türk devletinin geleceğe vurulan mührüdür; varlığının simgesidir.
Bu mühür buraya vurulacaktır!
Bu projenin hayata geçmesini zorlaştırmaya çalışanlar karşısında KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti devletini bulur!

Oktay, günü kurtarma değil Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uzun vadede, sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşturma hedefiyle ilerlemekte olduğunu belirterek, “Türkiye’nin KKTC ile yoldaşlığı, garantörlüğü siyaset üstü; kurumsallaşmış bir yapıdadır” dedi.

Oktay, açılışı gerçekleştirilen yollar, tarımsal sulama yatırımları, KKTC Kamu Veri Merkezi, gençlik ve spor yatırımları, sağlık ve hibe destekleri başta olmak üzere tüm projelerin Kıbrıs Türkü’ne hayırlı olmasını diledi.

Fuat Oktay, konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi.

Türkiye, KKTC’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün tescili temelindeki çözüm vizyonunu başından itibaren kuvvetle desteklemiştir. Çözümün yolu, ancak BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını tesciliyle açılabilir.Ancak BM Güvenlik Konseyi bir buçuk yıldır bu adımı atmamıştır.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Rum tarafına BM üzerinden yeni, gerçekçi ve pratik işbirliği önerileri sunduğunu ancak bu önerilere Rum tarafının henüz yanıt vermediğini belirten Oktay, “Bu çözümsüzlük sarmalına inat Sayın Cumhurbaşkanımız, BM Genel Kurulunda tarihi bir çağrı yaparak, uluslararası toplumu KKTC’yi tanımaya davet etmiştir.” Deid.

Bizler de gerekli çalışmaları sıklaştırdık. Böylece, Kıbrıs Türkünün müktesep hakları, BM üyesi ülkelerin tanıması yoluyla tescil edilebilecektir. Bu çağrı Cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde tüm girişimlerimizde muhataplarımıza yinelenmektedir.Vizyonumuz, Ada’da iki ayrı devlet olduğu gerçeğine dayanmakta ve KKTC’nin tanınmasını hedeflemektedir.

Fuat Oktay, Kıbrıs’ın, geçmişi ve geleceğiyle Türk dünyasının bir parçası olduğuna da vurgu yaptı.
Oktay, “KKTC’nin aile meclisimiz olarak gördüğümüz Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye olarak yer almasını tüm gücümüzle destekliyoruz. KKTC’nin olmadığı bir Türk Devletleri Teşkilatı eksik kalacaktır.” Dedi.

KKTC’nin tanınması Kıbrıs meselesinin çözümü için olduğu kadar Doğu Akdeniz’in bir barış alanına dönüştürülebilmesi için de önem taşıdığını kaydeden Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Uluslararası toplumun ve üçüncü ülkelerin Ada’daki gerçekleri, hangi tarafın çözüm isterken, hangisinin bundan kaçtığını görmesinin elzem olduğunu vurguladı.

Oktay, “ABD’nin, Yunanistan’ın ve Kıbrıs konusunda yanlı tutum sergileyen AB ülkelerinin bölgede dengeleri ve barış ortamını bozmasına izin vermeyeceğiz.Kıbrıs Türkü kardeşlerimizi hiçbir zaman Kıbrıs’a yalnızca Rum tarafından bakanların insafına bırakmayacağız.” dedi.

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir