Her ülkenin, farklı yeni yıl kutlama gelenekleri alışkanlıkları, bereket sağlık ve şans getireceğine inanılan ritüelleri, yılbaşı sofra kültürü bulunuyor.

Gurme, Şef Öğretim görevlisi Mustafa Şah, Kıbrıs Türk kültüründe yeni yıl geleneklerini ve sofralarında nelere yer verdiğini BRT‘ye aktardı.

Kıbrıs Türk kültüründe yeni yıl kutlama geleneğinin eskilere dayandığını belirten Şah, çam ağaçlarının ölümsüzlüğü simgelediğini ifade ederek, bir Hristiyan geleneği olarak düşünülen ağaç süslemenin, türklerde daha eski bir gelenek olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türkler’in de yeni yılın şans bereket bolluk getirmesi ve parlak geçmesi dileğiyle ağaç süslediğini belirten Şah, çocuklar için yeniyıl ağacının altına koyulan ve saatler geceyarısını gösterdiğinde açılan hediyelerin de yeni yıl geleneği haline geldiğini anlattı.

Bu yıllarda, ailelerin , yılbaşı sofralarında daha basit ama protein ağırlıklı menülere yer verdiğini dile getiren şah, yılbaşı sofralarında , patates soğanlı yahnilerin , horoz etiyle pişmiş ev makarnalarını yer aldığını anlattı.

O yıllarda , ailelerin şömine başında, badem ya da tatlı ödüllü şans oyunları oynadığını dile getiren Şah,tombalalaların bugün hala olmazsa olmaz bir yeniyıl geleneği olduğunu anımsattı.

Birçok ülkede, noellerde, şükran günlerinde, yeni yıl kutlamalarında yaygın olan hindi pişirme kültürünün, son yıllarda ülkemizde de yerleştiğini dile getiren Şah, hindinin, Kıbrıslı Türkler’in yılbaşı sofralarında yer aldığını söyledi.

Yılbaşı sofralarında golifanın mutlaka bulunduğunu belirten Şah, golifanın içerisinde kullanılan malzemelerle bereket sembolü olduğunu ifade etti.

BRT

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir