“Tohumluk Tahıl Ve İkinci Ürün Olarak Mısır Silaji Üretim Projesi” kapsamında Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi’nin Ercan Çiftliği’nde ilk tohumluk üretim hasat etkinliği yapıldı.

Başbakan Ünal Üstel ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuşun katıldığı etkinlikte, bin 230 dönüm arazide ekili olan ürünler hasat edildi.
Saygı duruşu ve İstaklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte konuşan Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, birlik olarak bu projeye verdikleri katkı ile bvir ayrıcalık taşıdıklarını kaydederek, kurak bir alanda 16 kilometrelik taşıma suyla yetiştirilen ürünlerin hasat edilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Nizam konuşmasında, bin 230 dönümlük alan içine ekilen ürünler hakkında bilgi verdi.

Değirmenlik Akıncular Belediye Başkanı Ali Karavezirler de, bölge hakkında bilgi vererek, böyle bir yatırımı yapan hükümete ve destek olan herkese teşekkür etti.
Karavezirler, Asrın projesi olan ve Türkiye’den gelen suyun Mesarya ovasına gelmesiyle ürün çeşitliliğinin artacağını da kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da, 9 Ocak’ta ekilen ürünlerin hasadının gerçekleştirileceğini söyleyerek, Başbakan Ünal Üstel ve kabinesinin göreve geldiği günden itibaren hem yarım kalan projeleri hem de yeni yatırımları devam ettirdiğini vurguladı.

Çavuş, “Burada bin 230 dönümlük araziyi atık suyun taşınması ile sulanabilir bir arazi haline getirdik. Mesarya tarım suyu projesinin de altyapı çalışmalarının tamamladık. İhale çalışmaları başladı. Bu arazide, 500 dönümde döner 700 dönümde de sabit sulama sistemi ile yapılan bu projeden sonra Mağusa ve Güzelyurt’ta da yeni projeler yapacağız” dedi.

Bakan Çavuş, yemlik arpa hasadının ardından, yazlık ürün olan silajlık ürünlerin de ekileceğinin müjdesini de verdi.
Başbakan Ünal Üstel ise, tarımda bir projenin gerçekleşmesini görmenin mutluluk verici olduğunu kaydederek katkı koyan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği KEİ Ofisi’ne teşekkür etti.

Türkiye Cumhuriyeti’den Geçitköy Göleti’ne dökülen su projesinin başında bir çok ses yükseldiğini ama, 2011 yılında projenin bitirilmesi ile en doğru kararı verildiğini gördüklerini kaydetti.

Başbakan, “2015 te gelen suyun adanın her tarafına dağıtılıyor. Şimdi de Anavatan ile en değerli meyve olan portakal üretimi yapılan narinciye bölgelerine bu suyu götürmek için adım attık. Sulu tarımda çıkan sebze ve meyvelerin büyük bir kısmının Güzelyurt’ta 2024 yılında çıkarılacaktır” dedi.

Türkiye’den gelen suyun Mesarya ovasına da götürüleceğinin altını çizen Başbakan Üstel, “Sırada Mesarya ovası var, Ülkede çıkan arıtma suları da bu projede olduğu gibi çeşitli yerlerde kullanılmaya başlayacak. Suyun kıymetini bilmeliyiz. Atık suların her bölgede değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Konuşmaların sonunda toplu fotoğraf çektirildi ve ilk hasat etkinliği yapıldı.

İlk hasadı gerçekleştirecek kombayların birini Başbakan Ünal Üstel, diğerini ise Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş kullandı.

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir