İş insanı Ahmet Baştaş BRT’de katıldığı EkoFinans programında ülke ekonomisi ve inşaat sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ahmet Baştaş, Covid-19 ardından gelen Rusya-Ukrayna savaşı ve TL’deki değer kaybının ekonomide üçte bir daralma olduğuna işaret etti.

Pandemi döneminde turizm, eğitim ve inşaat sektöründen ülke ekonomisine yansıyan gelirlerinin yüzde 25’lere gerilediğine işaret eden Baştaş, ardından gelen TL’deki değer kaybı ve seçimlerin de sorunu büyüttüğünü söyledi.

Baştaş, “Şu an ülkemiz panik atak geçiriyor. Bütün problemler şu ana kadar hep halı altına süpürüldü. Artık diyor ki bu vücut ben bu problemlerle yaşayamıyorum. Makyaj reformlarla bu işler çözülmeyecek. Köklü reformlar lazım. Bunu da sadece hükümette olan partinin yapması mümkün değil. Anamuhalefet partisiyle birleşerek sendikalarla da oturarak bu işin çözümlenmesi gerekir” dedi.

Kamu reformunun yapılması, dijitelleşmeye bir an önce geçilmesi gerektiğini vurgulayan Ahmet Baştaş, ekonominin büyütülmesi için de turizm, eğitim ve inşaat olarak nitelendirdiği 3 ana sektörün gelişimiyle mümkün olabileceğini kaydetti.

Baştaş, “Bu sektörlerin ana giderleri olan ulaşım ve elektrik fiyatlarının bir an önce normal düzeylere gelmesi gerekiyor” dedi.

İnşaat sektöründe yabancılara yapılan satışlarda ciddi artış gözlemlendiğine işaret eden Baştaş, “Bu da Kuzey Kıbrıs’ın doğasının, insanının güzelliğinden ve inşaat şirketlerinin kişisel çabalarından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Baştaş, “Hükümetle bu konuda çok çalışma yaptık ama bir yere varamadık. İnşaat bugün turizmin bir parçası oldu. ‘Buy to let’ modeliyle bu daha da geliştirilebilir. İskele ve Esentepe bölgesinde yapılan inşaatlar çok ciddi turistler getiriyor ve bu insanlar piyasaya çok ciddi katkı koyuyor. Bütünlüklü düşünülmesi gerekir. Tek bir teşvik yoktur inşaat sektörüne.. diğer iki lokomotif sektöre teşvikler varken, bu sektöre teşvik yok engeller var..Hükümetler günlük sorunlarla uğraşmaktan özel sektörün önünü açıcı çalışmalar yapamıyor” dedi.BRT

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir