Bugün 23 Mart Dünya Meteroloji Günü ..

Meteoroloji Dairesi ve Meteoroloji  Mühendisileri Odası gün dolayısyla iklim değişikliği ile mücadelenin önemine vurgu yapmak için bir seminer düzenledi.

Seminerde konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Çevremizi korumak ve karbon emisyonunu durdurabilmek için şimdiden tebirler almayı tartışmamız lazım”  dedi.

Dünya Meteroloji Günü dolayısıyla Meteoroloji Dairesi ve Meteoroloji  Mühendisileri Odası “Erken Uyarı ve Erken Eylem; Afet Riskinin Azaltılması İçin Hidrometeoroloji ve İklim Bilgileri” konulu seminer düzenledi.

Seminere Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da katılarak birer konuşma yaptı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Meteoroloji Dairesi’nin oldukça önemli hizmetler verdiğini, teknik altyapı ve eleman sıkıntısına rağmen dairenin 2 tane meteorloji mühendisi ile azami derecede hizmet sunduğunu belirtti.

Birçok dairede teknik eleman sıkıntısı yaşandığını ifade eden Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, bu sorunu Kamu Reformu ile çözeceklerine inandığını kaydetti.

Arıklı, “Kamu Reformu’na bu açıdan şiddetle ihtiyaç var. Şimdi yerel yönetimlerle başladığımız bu reform çalışmalarını çok kısa bir süre içerisinde, kamu reform ile taçlandıracağız ve bu sıkıntılı yaralamıza inşallah neşter vuracağız” şeklinde konuştu.

Bakan Arıklı seminerden elde edilecek sonuçların kendilerine ışık tutacağına inanç da belirterek, sonuçların kendisine ulaştırılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, küresel ısınma ile mücadelede işaret ederek, “ genç bir devlet olarak, kurum ve kuruluşlarımızla dünyadaki evrensel medeniyet ve çağdaş normları yakalamak için gayret gösteriyoruz ”  dedi.

Bu çabaların takdir edilmesi gerektiğini ifade eden Tatar,  “dünyadaki bu felaketin nerden nerelere geldiğini hepimiz biliyoruz. Bizim bu dünya ölçeğinde hiçbir günahımız olmadığını herkes biliyor ama ona rağmen gerek enerji meselesinde gerek farklı bir takım unsurlarda, güneş enerjisinden tutunuz da her türlü çalışmayı yapıyoruz”  şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalarda, dairedeki teknik eleman ve altyapı eksikliklerine işaret edildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar , “İnşallah bu hükümet bazı tespit ettikleri yanlışlıkları durdurur ve doğruları yapar. Bilimsel anlamda bu kurumu güçlendirerek, geleceğe daha güçlü bir yapıyla taşıyabilmek bize yakışandır”  dedi.

Konuşmasında Baf açıklarında yaşanan değpreme de dikkat çeken Cumhurbaşkanı,  “Herşeye hazılıklı olmamız lazım. Binalarımıza dikkat etmek lazım” şeklinde konuştu

Cumhurbaşkanı Tatar, elektrik konusuna da değindi.

Tatar, “Sn Arıklı bir evvelki bakanlık döneminde bu elektrik işine çok vakit ayırmıştır. Bu elektrik işinde şu da belli olmuştur ki, sürekli olarak akaryakıtla bu işi götüremeyiz. Zaten akaryakıt yine sizden aldığım bilgilere göre 2030’da bu iş bitti. 2030’da akaryaktı bulmayacağız, santralleri çalıştırmak için. Dolayısı ile çevremizi doğamız ve işte karbon emisyonunu durdurabilmek için şimdiden nasıl tedbirler alacağımız tartışmak lazım” şeklinde konuştu.

Seminerde Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif  İlker Buran, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği Başkanı Tunç Adanır, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Halil Göymen de bir konuşma yaparak iklim değişikliği ile mücadelenin önemine dikkat çektiler, Meteoroli Dairesi’nde yaşanan teknik altyapısı ve personel eksikliğinin giderilmesi gerektiğini dile getirdiler.BRT

 

 

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir