Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iki devletli çözüm politikası ve Maraş açılımının dönüm noktası olduğunu belirterek, dünyayla bu siyaseti paylaşabilmek ve Kıbrıs Türk Halkı’nın sesini duyurabilmek için çalıştıklarını vurguladı. Tatar, çeşitli dönemlerde olası bir anlaşma durumunda Güzelyurt’un iadesine her zaman karşı çıktıklarını, bundan böyle de iade gibi bir durumun sözkonusu olmayacağını da kaydetti.

Güzelyurt’taki Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 38’inci yıl dönümü nedeniyle konferans düzenledi.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Levent Taner ve Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Kemal Dürüst’ün açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Tatar, “Dünden Bugüne Kıbrıs ve KKTC” başlıklı konferans verdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında Güzelyurt’un önemine işaret etti.

Güzelyurt’un narenciye, ziraat yatırımları ve su kaynakları açısından KKTC’nin önemli bir bölgesi olduğunu; Türkiye’den gelen suyun bu topraklarla buluşmasıyla önümüzdeki dönemde daha da gelişip önem kazanacağını belirten Tatar, çeşitli dönemlerde olası bir anlaşma durumunda Güzelyurt’un iadesine her zaman karşı çıktıklarını, bundan böyle de iade gibi bir durumun sözkonusu olmayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı seçilmesiyle yeni bir siyasetin gündeme geldiğini hatırlatan Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı devlet olduğunun altını çizdi.

İki devletli bir çözüm için yaptıkları çalışmaların bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar ‘Biz de Kıbrıs’ta anlaşma istiyoruz ama bu anlaşmanın Kıbrıs’ın gerçeklerine göre şekil bulması lazımdır’ dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, ‘Maraş açılımı ve iki devletli çözüm politikasıyla artık Kıbrıs’ta yeni bir anlayış, yeni bir sayfa ve yeni bir dönüm noktası başlamıştır’ diyerek, dünyayla bu siyaseti paylaşabilmek ve Kıbrıs Türk Halkı’nın sesini duyurabilmek için çalıştıklarını vurguladı.

Kıbrıs’ta iki ayrı devlet ve iki egemen halk olduğunu ve bu halkların ancak yan yana yaşayabileceğini belirten Tatar, Ada’nın tekrar karışık olarak birleştirilmesi ve fonksiyonel federasyonun evrilerek üniter bir yapıya dönüştürülmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, 1983’te kurulan KKTC’nin dünyaya Kıbrıs’ta 2 ayrı egemen halk var mesajının başlangıç noktası olduğunu kaydederek, bu siyasetin halk tarafından da kabul gördüğünü belirtti.

KKTC’nin tüm ekonomik sıkıntılara ve pandemi sürecine rağmen dimdik ayakta olduğunu belirten Tatar, Türkiye’nin desteği ile KKTC’nin daha da güçleneceği bir süreçten geçildiğini ifade etti.

Tatar, Kıbrıs Türklerinin Türkiye’nin kopmaz bir parçası olduğunu, Türkiye’nin her daim Kıbrıslı Türklerin yanında olduğunu belirtti.

 

BRT/

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir