Gazimağusa bölgesindeki iki işletmede; küçükbaş hayvanlarda görülen koyun keçi çiçek hastalığı tespit edildi. Hızlıca harekete geçen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili birimleri hastalığın yayılmasını önlemek üzere gerekli tedbirleri aldı.
Bakanlık bünyesinde oluşturulan Komite toplanarak kararlar üretti, Gazimağusa Tuzla ve Güvercinlik hayvancılık bölgelerinde karantina kurallarına geçildi…
Karantina kapsamında bölgelerde hayvan hareketleri durduruldu, iki işletmede tespit edilen 6 küçükbaş hayvan uyutularak itlaf edilip gömüldü. Mandıralarda dezenfekte işlemleri başlatıldı…
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz da Gazimağusa Organize Hayvancılık bölgesine giderek koyun keçi çiçek hastalığı görülen işletmede incelemelerde bulundu, işletme sahibi ile görüştü.
Bakan Oğuz konuyla ilgili ’a yaptığı açıklamada, hastalığın yayılmaması için 3 bölgede karantina ilan ettiklerini, geniş alanlı çalıştıklarını karantinanın 240 işletme ve 15 bin küçükbaş hayvan ile 24 işletme ve 1200 büyükbaş hayvanı kapsadığını kaydetti.
Alanın geniş olmasının işlerini zorlaştırdığını söyleyen Oğuz, ancak 2020 yılında aynı hastalıkla Karpaz bölgesinde mücadele verdiklerini hastalığı bitirdiklerini bu nedenle tecrübeli olduklarını ifade etti.
Hastalıkla mücadele kapsamında Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare yapıldığını ve Türkiye’den 20 bin aşının gelmesiyle birlikte hayvanların aşılanmasına başlanacağını belirtti…
Hastalıkla mücadelede yayılmayı önlemenin en iyi yönteminin aşılama olduğunu belirten Oğuz, hastalık belirtisi görülen hayvanların usulüne uygun olarak itlaf edileceğini ve hayvancıların zararlarının tazmin edileceğini ifade etti.
Hastalığın insana bulaşma, et ve sütlerin tüketimi ile ilgili risk olmadığının altını çizen Oğuz, ancak hayvancılığın risk altında olduğunu söyledi.
Oğuz, hastalığı yapan virüsün 60 derece sıcaklıkta öldüğünü sütün kaynatılarak tüketilmesinde bir sakınca olmadığını, aşılanan hayvanların etlerinin tüketimi için ise 28 gün beklenmesi gerektiğini vurguladı.
Konuyla ilgili ’ye açıklamada bulunan Gazimağusa Kaymakamı Özden Keser ise Tarım ve DoğalKaynaklar Bakanlığı’nda ivedi şekilde hayvancılık komitesinin toplandığını kaydetti.
Konusunda uzman kişilerin bulunduğu komitede alınan kararları açıklayan Keser, 27 Mayıs’ta uygulamaya konulan karantina tedbirlerinin 27 Temmuz’a kadar geçerli olacağını söyledi.
Karantina koşulları gereğince söz konusu bölgelere 27 Temmuz tarihine kadar hayvan girişçıkışlarının yasaklandığını belirten Keser, söz konusu bölgelerdeki hayvanların kesim işlemlerininsadece Gazimağusa Mezbahası’nda Cuma günleri yapılacağını ifade etti.
Keser, telef olan hayvanların ise Genel Tarım Sigorta Fonu tarafından tazmin edileceğini sözlerine ekledi.