Yayladağı ilçesi sınırlarında, akvaryumu andıran berrak suyu ve farklı doğal yapılarıyla dikkati çeken koy ve mağaralar, dalış tutkunlarını ağırlıyor.
Su Altı Görüntü Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan, berberindeki dalgıç ekiplerle, Keldağ Dağı’nın alt kısmında kalan, bilimsel makalelerde “Bilge Taş Mağarası” olarak da geçen, “Büyük Mağara”ya dalış gerçekleştirdi.
2017 yılında keşfedilen, içerisinde kum piramitleri, bacaları, sarkıt ve dikitleri, mağaraları ve kovukları barından su altı mağarası, Ceylan’ın su altı kamerasıyla görüntülendi.
Ceylan, Karamağara Koyu’nun hemen yanındaki “Büyük Mağara”nın Türkiye’de güvenle dalınabilecek su altı yapılarının başında geldiğini söyledi.
Mağaranın son 2 yılda tüm dalış okullarının ve dalgıçların adresi haline geldiğini aktaran Ceylan, “Geçmişte karada olan ve sonrasında su altında kaldığına inandığımız mağara, dalıcılar için muhteşem bir ambiyansa sahip. İç galerilerdeki sarkıtlar, dikitler, tünel ve hava ciğerleri kapalı mahal dalışlarını seven dalıcıların görmesi gereken bir lokasyon. En muhteşem kısım, çıkıştaki mavi ışık ve kum piramidi. Çok sayıdaki mağara ve büyükçe kovuklarla Büyük Mağara adrenalin dolu dalışların Türkiye’deki ‘Nirvana’sı.”
Bölgeye tecrübeli dalgıçların girebileceğini ifade eden Ceylan, mağara dışındaki alanda her seviyede dalgıcın görebileceği büyükçe kovuklar ve bacaların bulunduğunu kaydetti.
“Su altının Pamukkale’si”
Tahsin Ceylan, Büyük Mağara girişinin 20-24 metre arası büyüklükte olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Girişten sonra yaklaşık 120 metre yatay palet vurduktan sonra yüzeydeki hava ciğerlerine varılıyor. Mağaranın en etkileyici noktası ise hava ciğerlerine yakın olan dikit ve sarkıtların oluşturduğu ambiyans. Muhteşem, su altının Pamukkale’si. Bu su altı mağarasının hala keşfedilmeyi bekleyen kısımlarının olması dalıcılarda heyecan noktasını zirvede tutuyor. İçinde yaklaşık 6 büyüklü küçüklü galerilerden oluşan mağara, sportif anlamda dalınabilir güvenli mağaraların başında gelmektedir.”
Dalış eğitmeni Mahmut İğde de “Bana göre de Türkiye’de sportif anlamda dalınabilecek en güvenli mağaralardan bir tanesi. Kapalı alanda dalış yapmak isteyen dalış tutkunlarını bu bölgeye bekliyoruz.” dedi.
Bölgeye dalış yapanlardan eski Samandağ Kaymakamı ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Cahit Çelik de inanılmaz bir tecrübe yaşama fırsatı bulduğunu dile getirerek, “Mağaradaki sarkıtlar ve dikitler, bir anlamda su altındaki peribacaları gibi. Bu mevsimde bile su sıcaklığı 24 derece. Tüm dalışseverlerin bu güzelliği görmelerini canıgönülden istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Mağaraya dalan dalgıçlar, su altında Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin olduğu Türk bayrağı da açtı.
TRT